L'orígen del projecte

 
L’origen del projecte Barceloneta elements es troba en un inventari de detalls ornamentals que va elaborar l’Equip Barceloneta Elements l’any 2010.

L’equip de treball conformat per les investigadores Isabel Centeno i María Jesús Vidal vinculades de manera activa a Barceloneta + Història i a l’associació cultural La Fraternitat i el fotògraf Dídac Santesmasses, amb la col·laboració del Pla de Barris Barceloneta, va donar forma a aquesta iniciativa de treball en xarxa i després d’un actiu treball de camp descobrí mes de 3000 elements que conformaven el paisatge urbà de les façanes al barri. L’inventari va permetre inicialment donar eines per a la creació d’un dels jocs de ets l’Ostia.cat, Petites coses que molen i itineraris culturals com Barceloneta Secrets en el marc territorial de la Barceloneta. En una segona fase l’inventari ha permès organitzar una exposició fotogràfica amb els detalls mes destacats i editar el Catàleg "Barceloneta Elements".

L’objectiu de projecte Barceloneta Elements va ser posar en valor el barri de la Barceloneta comptant amb els elements que encara sobreviuen i presentar-los com patrimoni indispensable i un valor a descobrir i a protegir. Tots aquests elements materials també serveixen com excusa per explicar petites històries que amaguen i que conformen el patrimoni vital i immaterial de la Barceloneta .